Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 18:36 - Есенни възможности
Автор: afterd Категория: Бизнес   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
0



Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или други активи.
---------------------------------
Размисли за възможните посоки на някои пазари през Септември и Октомври. На кратко вариантите биха могли да са:
  • Долар - надолу
  • Злато - надолу
  • Фондови пазари - нагоре
Думите на Бернанке от петък до определена степен потвърждават възможността за увеличение на наличните долари на пазара, макар и мнозинството от очакванията да бяха за доста по-силна реторика в посока на "количествено улесняване". Лихвеният прозорец, през който се финансират банките няма накъде да се намалява повече, но председателят на ФЕД споделя, че е възможно ниската лихва да се задържи по-дълго отколкото очаква пазара ( "Bernanke said Friday the FOMC would consider modifying the language to communicate to investors that it plans to keep the federal funds rate low for a longer period than is currently priced in markets." източник Marketwatch ). В същото време се потвърждава готовността на ФЕД да продължи с изкупуването на американски съкровищни бонове, с цел да се успокои глада за пари на финансовите пазари. Косвен резултат от подобни действия би било намаляване задлъжнялостта на Американското правителство.

Продължаване на понижението на Долара спрямо Еврото и други валути ще стимулира финансовите резултати на американските компании като увеличи конкурентните им предимства при износ. Подобно конкурентно предимство е изключително важно в условията на намалено потребление, тъй като би могло да осигури по-ниски крайни цени и съответно да позволи реализиране на продукцията дори на свити пазари. Наблюдаваното през последните 2 месеца намаление стойността на Американския долар е възможно да се отрази още в есенните отчетите на компаниите, макар имайки предвид тежката ситуация и в останалата част от света, изключително големите положителни изненади да са не особено вероятни.

Вметка относно нивата на Безработица в Американската икономика - Безработицата е един от последните индикатори, които ще се променят в положителна посока при нарастване на икономиката. Тя е резултат от проблемите или решенията в икономиката, а не причина. Съответно бизнесът първо почва да печели, оптимизира се, както по отношение на запаси, така и спрямо структура и функционалност, и след това при нужда, започва да наема нови хора.

Поредно монетарно стимулиране на Американската икономика от страна на ФЕД (или друго стимулиране, например под формата на фискални облекчения), съчетано с по-добри финансови резултати от компаниите, би могло да даде на фондовите пазари отдавна чаканият повод отново да търгуват положителни очаквания. Като допълнителен ефект, както от по-ниския долар, така и от повишението на фондовите пазари, е възможно нарастване цената на петрола, поради асоциирането на развитието на икономиките с повишение на търсенето му.

Евентуално нарастване на фондовите пазари ще се отрази негативно на цената на златото, като нуждата от използването му като средство за защита ще намалее. Спад в търсенето на злато е възможно да предизвика достатъчно голямо намаление в цената му, което да принуди масата от инвеститори, влезли в последно време там с цел реализиране на бързи печалби, да продават. Това от своя страна е в състояние да увеличи допълнително и самият натиск за продажби.

Както е написано в началото, мнението е с аналитичен характер, не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или други активи и представлява споделяне на размишления. Да изчакаме края на периода за сравнение с реалните данни.


Тагове:   долар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: afterd
Категория: Бизнес
Прочетен: 13200
Постинги: 4
Коментари: 1
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930